El dimecres dia 17 de novembre, es van inaugurar aquestes IV jornades amb la conferència d’en Mariano Bueno a la sala d’actes del Cor de Marina. Prèviament, davant una sala gairebé plena (120 persones aproximadament) el senyor Robert Blanch, president de l’entitat va adreçar-se al públic donant-li la benvinguda. Tot seguit va cedir la paraula a Francesc Alfambra, president de l’Associació Els Verds de Badalona, que al seu torn va agrair la col·laboració del Cor de Marina, la dels assistents i la del mateix conferenciant per l’esforç fet en ser present a l’acte.
Alfambra va continuar dient que desprès de 25 segles d’agricultura a la serralada de Marina, cal recuperar els camps de conreu abandonats, ja que aquest recurs natural tan escàs és un patrimoni natural que no es pot malbaratar. I per recuperar aquest patrimoni natural, va afegir, Els Verds de Badalona apostem per l’agricultura ecològica, ja que en no fer servir pesticides ni fertilitzants químics, l’agricultura ecològica no contamina, i perquè els productes ecològics són mes saludables, més saborosos i contenen més vitamines i antioxidants, i perquè beneficia la biodiversitat i preserva el paisatge agrícola i forestal de la serralada. Tot seguit va cedir la paraula a Mariano Bueno, expert en agricultura ecològica desplaçat des de Benicarló (Castelló), expressament a Badalona per a inaugurar aquestes jornades amb un conferència sobre l’hort familiar fàcil i ecològic, que va subtitular: per cuidar de la teva salut i la del planeta.
Mariano Bueno va explicar la seva experiència personal treballant en l’agricultura convencional des que era ben jove al camps de conreu dels seus pares a Benicarló, on va viure i patir els problemes derivats de l’ús de pesticides amb les sulfatadores, etcètera, afirmant amb contundència que s’adonà que eren els mateixos pagesos qui estaven enverinant la terra. Si n’hi ha oliveres amb més de mil anys! Perquè hem de fer servir productes químics que enverinen els camps per tirar endavant els conreus? Va respondre: que per sotmetre als pagesos als interessos de la indústria agroquímica que com la indústria militar de fabricació municions i bombes fan servir nitrogen, fòsfor i potassi (N, P i K) al 15%,15%,15%, com si es tractes d’una fórmula màgica imprescindible per a augmentar la producció agrícola convencional, quan en realitat aquesta estratègia ha estat la responsable de l’enverinament dels camps, del debilitament de les plantes i de l’aparició de plagues sistemàtiques que des de fa 50 anys, condemna els pagesos a la roda dels adobs químics i dels pesticides. Va denunciar sense embuts la industria agroquímica com responsable de la contaminació de l’aigua dels aqüífers, que en passar al consum humà, estan determinant cada vegada més malalties degeneratives, ja que molts d’aquests productes químics són alteradors hormonals. Fins i tot en el cas de la llet materna, les mares transmeten els tòxics que han acumulat al llarg de la seva vida als nadons.
En realitat s’ha demostrat –va afegir- que és al revés, quan les plantes tenen un bon terra amb nutrients suficients, aigua i llum, elles mateixes produeixen substàncies naturals del seu sistema immunitari que son insecticides, fungicides, etcètera que les defensen dels insectes.
Bueno va rebutjar l’ús de pesticides i d’altres productes químics i va animar als pagesos a passar-se a l’agricultura ecològica, evitant els adobs químics i pesticides i recorrent a les tècniques de l’agricultura ecològica que ens donen moltes possibilitats. De fet -va dir- en aquests moments a tot l’estat n’hi ha 1.600.000 Ha. censades de cultius ecològics o sigui que és una realitat possible, no és una cosa utòpica d’alguna gent sinó que és el dia a dia de molts i molts pagesos que han canviat les tècniques convencionals poc respectuoses i alteradores del medi ambient per tècniques que sí el respecten.
Perquè cultivar i perquè consumir productes ecològics? En primer lloc per intel·ligència: mostrant estudis fets en diferents laboratoris, s’ha pogut comprovar que davant productes convencionals o productes ecològics, des de rates de laboratori fins als micos, si poden triar trien majoritàriament els productes ecològics. El 81% de les rates es decanten per pastanagues ecològiques i només el 19% per pastanagues convencionals. Els ximpanzés d’un zoo holandès, si podien triar només menjaven plàtans ecològics, fins i tot la pell mentre rebutjaven els plàtans d’agricultura convencional. I si només tenien els convencionals en cap cas menjaven les peles.
Si uns animals que suposem són menys intel·ligents que nosaltres trien productes ecològics perquè no fer-ho nosaltres també. La qüestió és com podem cultivar nosaltres mateixos una col, una pebrotera, una tomaquera, una cogombrera? Va afegir que molt fàcil amb una terrassa, un jardí, un hort o qualsevol espai adequat, amb una mica de terra es pot fer. Hi ha moltes maneres de fer-ho sense adobs químics.
Amb una projecció de fotografies per a il·lustrar les diferents tècniques que hi ha per posar en marxa
els horts familiars, Bueno va fer un repàs de molts aspectes relacionats amb l’agricultura ecològica,
com son la preparació de la terra, els sistemes de gota a gota, la generació i la utilització del compost
Conferència d’en Mariano Bueno a la sala d’actes del Cor de Marina
les plantes mes adients segons la temporada, les associacions de verdures per fer-les resistents al insectes, les rotacions dels diferents tipus de verdures per equilibrar la terra, les tècniques naturals per combatre plagues, etcètera.
Fa anys que Mariano Bueno imparteix cursos de formació per tot l’estat per a ensenyar les tècniques de l’agricultura ecològica als horts familiars, escolars i d’altres.
Finalment, amb un torn obert de paraules, alguns presents van incidir en les diferents tècniques naturals respectuoses amb el medi ambient com els extractes d’all, les infusions d’ortiga o cua de cavall, el sabó potàssic per combatre el pugó, la mosca blanca, etcètera,
A les 22:30 de la nit, un cop acabat el torn de paraules es va donar per finalitzada la Conferència tot recordant als assistents la celebració de la taula rodona del proper dimarts 23 de novembre a l’Associació de Veïns del Centre de Badalona.
El telenotícies de la Televisió de Badalona va recollir unes declaracions de Mariano Bueno, tot fent un resum dels objectius de la conferència inaugural : http://tvbadalona.xiptv.cat/video/33881/18-novembre-2010?a7eca8862593b770ffa28e0532e39562 Badalona Televisió Notícies minut 6:38
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada