Benvinguda

Benvinguts/des al blog de defensa del patrimoni natural i ecològic de la Serralada de Marina i de promoció de l'agricultura ecològica, dels horts urbans i de les xarxes de consum ecològic del Barcelonès Nord, Tiana i Montgat

dimarts, 18 d’octubre del 2011

La conferència inaugural de les V jornades de patrimoni ecològic d'enguany la pronunciarà l'historiador badaloní Joan Rosàs: Monestirs i paisatge a Badalona, explotació i conservació de la natura. Tindrà lloc el proper 9 de novembre a la sala d'actes del Cor de Marina.


El programa complert de les jornades:


Evolució del paisatge agrícola i forestal

V jornades de patrimoni ecològic a la serralada de Marina


La fina capa contínua de vida que recobreix la terra anomenada biosfera genera paisatges diferents en cada punt del planeta. Des de l’aparició de  la nostra espècie i sobretot amb la revolució del neolític ara fa 10.000 anys, els paisatges són en gran part producte de l’activitat humana. Mil·lenis d’ocupació i les abundants restes arqueològiques de cultures del passat de la humanitat ens informen de profundes modificacions dels seus entorns paisatgístics.

Mentre els boscos primigenis resten relegats a pocs indrets d’alta muntanya, la resta del territori, sobretot les planes fèrtils i els fons de les valls properes a l’aigua foren desforestades des de temps remots per convertir-les en conreus i pastures. Fa segles que els paisatges, sobretot els mediterranis com els nostres són paisatges intensament humanitzats.

Actualment, amb una capacitat tecnològica descomunal sense precedents, som capaços de transformar encara molt més el paisatge per les grans obres públiques, l’agricultura industrial, les extraccions mineres, les deforestacions, els embassaments, les infraestructures viàries, les megalòpolis, etcètera.


 El paisatge humanitzat no és bo ni dolent. Depèn de com es faci. El paisatge en mosaic agrícola i forestal típicament  català o les deveses  extremenyes milloren la biodiversitat i la productivitat dels ecosistemes. Malauradament el model econòmic neolliberal imperant promou un creixement econòmic injust socialment, insostenible ecològicament i malbaratador de recursos naturals finits com és el sòl.   La degradació paisatgística, la destrucció els ecosistemes i la pèrdua de biodiversitat determinades per aquest model  econòmic  i social sobre el territori, són sovint irreversibles.


Els Verds encetem aquest debat molt lluny de la reivindicació romàntica d’una arcadia  perduda  dels  boscos primigenis de la serralada de Marina. Volem posar el fil a l’agulla del debat territorial: cal superar la política dels nyaps immobiliaris i del creixement urbanístic forassenyat. Cal un pla territorial que tot satisfent les necessitats socials reordeni i reguli de manera sostenible l’ús del sòl, dels espais naturals i urbans tot establint una frontera de sostenibilitat en l’ocupació humana del territori.  

 Els Verds de Badalona, Associació per a la Defensa del Patrimoni Natural manifestem la nostra satisfacció de poder encetar el debat d’aquestes V Jornades amb una conferència d’en Joan Rosàs, historiador badaloní,  que ens parlarà de “Monestirs i  paisatge de Badalona, explotació i conservació de la natura”.  De continuar amb en Jordi Pujol, geògraf i fundador de l’Escola de Natura de Badalona, que al seu torn ens parlarà d’”Històries sense paisatge i paisatges amb història”. També de comptar amb la participació de Joaquim Barrera president de l’Associació de Veïns de Canyet;  de Judit Barrera, autora del llibre “Canyet: un vell poble; de Josep Coll, propietari del vi  “Origens” de Canyet;  i finalment de l’arquitecte Pierpaolo Troiano, redactor del projecte de turisme rural a la masia de can Perrot de Canyet.  A tots ells i ella, moltes gràcies per enriquir el debat sobre el  present i futur del barri de Canyet  tot compartint les seves experiències en aquest terreny.  I  tu, lector o lectora, no t’ho perdis!  Estàs convidat/da!

 


Finalment, també donem les gràcies al Consorci del Parc de la Serralada de Marina, a les Associacions de Veïns dels barris del Centre i de Canyet de Badalona i al Cor de Marina per fer possible aquestes V Jornades de Patrimoni Ecològic de la Serralada de Marina, dedicades a l’evolució del paisatge agrícola i forestal de la nostra Serralada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada