Benvinguda

Benvinguts/des al blog de defensa del patrimoni natural i ecològic de la Serralada de Marina i de promoció de l'agricultura ecològica, dels horts urbans i de les xarxes de consum ecològic del Barcelonès Nord, Tiana i Montgat

dilluns, 7 de febrer de 2011

Conclusions i propostes de treball de l'Ass. Els Verds de Badalona resultants de les Jornades d'Agricultura Ecològica, Horts Urbans i Xarxes de Consum Ecològic

Primera conclusió:
Cal tenir cura de la nostra salut i de la del planeta. Aquesta frase d’en Mariano Bueno no pot sintetitzar millor la dita ecologista de pensar i actuar local i globalment. No hi ha actuació més local que la cura de la pròpia salut ni actuació més global que la cura de la salut del planeta! Per fer això, en primer lloc, a nivell individual hem de canviar els nostres hàbits i comportaments consumistes, sobretot els alimentaris envers uns altres respectuosos i saludables per a la nostra salut i la del planeta consumint productes d’agricultura ecològica.  Tretze raons per fer-ho:


13 raons per consumir aliments d’agricultura ecològica de proximitat:
1.      Perquè són mes saludables, saborosos i nutritius
2.      Perquè recuperen les terres fèrtils i l’aigua freàtica, recursos naturals escassos i no renovables
3.      Perquè són respectuosos amb el medi ambient  i els cicles naturals
4.      Perquè creen llocs de treball donant feina als petits pagesos locals
5.      Perquè millora el paisatge agrícola forestal i la biodiversitat de la serralada
6.      Perquè en estalviar el transport col·labora en la lluita contra el canvi climàtic
7.      Perquè garanteixen la seguretat alimentària
8.      Perquè en no fer servir adobs químics ni pesticides no contaminen
9.      Perquè no utilitzen organismes genèticament modificats
10.  Perquè no forcen artificialment el creixement animal
11.  Perquè estan regulats per organismes acreditats i normatives europees
12.  Perquè redueixen la dependència externa indicant-nos de la sobirania alimentària
13.  Perquè incentiva el cooperativisme de consum ecològic i la democràcia participativa

Segona conclusió:
Per frenar el canvi climàtic i aturar les corporacions industrials agroquímiques cal establir  xarxes entre els productors agroecològics i les cooperatives de consum ecològic a nivell local

Si a nivell personal el compromís implica fer un canvi radical del nostre estil de vida, en el col·lectiu requereix, o millor dit exigeix l’adopció d’un programa transformador, d’un veritable programa revolucionari. Fer avançar un programa que té per objectius frenar el canvi climàtic, aturar l’agroindústria, promoure la democràcia participativa i la sobirania alimentària, requereix un nou actor social i polític capaç de defensar aquests postulats. Tal i com va dir Henry Saragih, coordinador general de Via Campesina al Klimafòrum de Copenhaguen: “La manera de frenar el canvi climàtic, és aturar l’agricultura industrial i els agronegocis corporatius...........” i situar “els mercats locals i els aliments frescos en el centre del sistema alimentari, això és el que nosaltres proposem i es diu sobirania alimentària

Tercera Conclusió:
Insostenibilitat del model de produció i consum agroalimentari a nivell local
No disposem d’aquestes dades però proposem estudiar els següents tres paràmetres:
-Ha conreades/Ha sense conrear a la serralada de Marina
-Tones verdura produïda i consumida localment/Tones verdura importada
-Núm. de persones que consumeixen productes d’agricultura ecològica/núm. de persones que consumeixen productes d’agricultura convencional

Si adoptem aquests tres paràmetres com a indicadors de sostenibilitat, veurem ràpidament que la única conclusió possible és la de la insostenibilitat del nostre model actual ja que el desequilibri manifest en favor de l’agricultura convencional és aclaparador. I la insostenibilitat es manifesta perquè la major part de les finques estan abandonades, perquè consumin molta mes verdura importada que la que produïm localment i perquè com a resultat de tot això,  hi ha moltes mes persones que consumeixen productes d’agricultura convencional que les que consumeixen productes d’agricultura ecològica. Això és el que hi ha. Però com hem vist a les jornades no partim de zero. Hi ha un nombre important de persones que ja han passat a l’acció treballant en agricultura ecològica i/o organitzant cooperatives de consum ecològic.


Propostes d’acció
Les idees precedeixen l’acció. I com idees no en falten, tot seguit indiquem somerament algunes de les moltes accions que es podrien emprendre:
-Promoure Cooperatives de consum ecològic per barris
-Posar en marxa el nostre propi hort familiar ecològic
-Creació d’un òrgan estable de coordinació de totes les entitats i les persones interessades en la defensa de l’agricultura ecològica
-Posta en marxa d’agricultura ecològica als horts de la finca municipal de ca l’Arnús
-Incentivar els pagesos a recuperar els seus camps de conreu, les mines i els pous abandonats a la serralada de Marina
-Declarar els camps de conreu un patrimoni ecològic amb una funció social indefugible: la producció agrícola ecològica
-Allà on sigui possible l’adquisició per part de l’administració de sòl rústic per a la creació d’un banc públic de terra per llogar a preus assequibles als joves agricultors
-Creació de l’escola d’agricultura ecològica per a la formació dels joves i el reciclatge permanent
- Ajudes econòmiques i assessorament públic als productors agrícoles i a les cooperatives de consum ecològic
-Fiscalitat ecològica, per afavorir la producció i el consum de productes  ecològics
-Recuperació de les varietats vegetals autòctones o adaptades amb la creació d’un banc de llavors
-I un llarg etcètera obert a les aportacions de tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada